Свети Лука

Свети Лука је један од првих проповедника хришћанства, савременик Исуса Христа. Један је од најцењенијих заштитника лекара и многе српеске породице га славе.

Сматра се да је Свети Лука лично познавао Богородицу и да су три иконе са њеним ликом које је светитељ насликао најближе њеном правом изгледу, а позната је „икона у икони“ која представља Светог Луку и у перспективи икону Богородице коју светитељ осликава.

Сликарско дело овог светитеља, родом из Антиохије, су и иконе Светих апостола Петра и Павла, а црква га сматра оснивачем хришћанског иконописа.

Према богослужбеном календару Српске православне цркве, овај дан није обележен као заветни, већ је као „црно слово“ сврстан у празнике од значаја за суштину цркве.

Празник је у народу познат као Лучиндан и честа је слава српских православних породица, а верници га славе и као исцелитеља и заштитника појединих заната. Као свог заштитника славе га и образовне установе, међу којима је и Академија Српске православне цркве за уметност и конзервацију.

Свети Лука је живот окончао у 84. години, а хришћанска традиција каже да је Лука написао Свето Јеванђеље по Луки – треће јеванђеље (по редоследу у Новом завету), и Дела апостолска.

Свети Лука икона

Његове мошти се чувају у Цариграду, а сматра се да стопало Светог Луке које се чува у једном амнастиру у Црној Гори лечи болести очију. У списима на старогрчком и црквенословенском језику тај светац се “описује” као „поуздани лекар душе и тела”. Поштује се као заштитник медицине и фармације, болница и апотека, лекара, фармацеута и болесника, многих породица. Познато је да је лечио бесплатно. Верује се да његове мошти имају исцелитељску моћ.
На сликама је представљен редослед рада на икони
Икона димензија: 20х30 цм
техника: пигменти и јајчана емулзија
врста позлате: шлаг-метал

 

Детаљ на икони

prev
Бели Анђео
next
Света Петка